Saavutettavuusseloste

Saavutettavuusseloste koskee matkustusilmoitus.fi-sivustoa.

Vaatimusten täyttäminen

Matkustusilmoitus.fi-verkkosivusto täyttää Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset osittain.

Ei-saavutettava sisältö

Käyttäjät saattavat kohdata sivustolla joitakin saavutettavuusongelmia. Seuraavana on luettelo ongelmista, jotka ovat tiedossamme.

 • Palvelujen sivujen otsikkorakenne on puutteellinen. Jollain sivuilla otsikkorakenne puuttuu täysin ja joillain sivuilla otsikkotasot eivät etene loogisessa järjestyksessä. Koska joiltain sivuilta puuttuu myös H1-otsikot, ei kaikilla palvelun sivuille ole uniikkia nimeä (title).
 • Sivustolla ei ole hyppylinkkiä, jolla näppäimistö- ja ruudunlukijakäyttäjät pääsisivät hyppäämään suoraan sivun sisältöön.
 • Sisältöjen kohdistusjärjestyksessä ruudunlukija- ja näppäimistökäyttäjille on puutteita: Ruudunlukijan kohdistus etusivulla on suoraan Tee matkustusilmoitus -painikkeessa, vaikka kohdistuksen pitäisi olla sivun alussa. Lisää uusi matkakohde -toiminnallisuudessa matkakohteet eivät tule oikeassa kohdistusjärjestyksessä ruudunlukijalle. Matkustusilmoituksen täyttämisen jälkeen kohdistuksen pitäisi siirtyä heti Lähetä-painikkeen jälkeen Ilmoitus lähetetty -sivulle. Kohdistuksen epäloogisuuden vuoksi myös mahdollisuus tehdä uusi matkustusilmoitus vanhan pohjalta voi jäädä huomaamatta.
 • Palvelujen toiminnallisuuksiin pääsee vain etusivun kautta, koska palvelusta puuttuu navigaatio. Navigaation puuttuminen aiheuttaa epäloogisuutta myös niin, että palvelun ensimmäiseksi elementiksi latautuu kirjautumisen jälkeen käyttäjätunnus, ennen sivuston nimeä ja kielivalintoja.
 • Header-elementin etusivulinkki on nimeämätön.
 • Kielivalintaelementin saavutettavuudessa on puutteita.
 • Footer-osion linkit toimivat odottamattomasti ja epäjohdonmukaisesti. Linkit avautuvat uuteen välilehteen, avaavat odottamattomasti sähköposti-ikkunan ja vievät ulkoiselle sivustolle ilman että siitä kerrotaan käyttäjälle.
 • Linkkityyli ei erotu riittävästi ympäröivästä leipätekstissä.
 • Painikkeiden visuaalinen kohdistus ei erotu riittävän selvästi.
 • Matkustusilmoituksen vaiheet -elementin numeroissa on riittämätön kontrasti. Elementissä ja vaihesivuissa on muitakin saavutettavuuspuutteita.
 • Matkustusilmoituksella käytetty pudotusvalikko on erittäin vaikea avata ja käyttää ruudunlukijalla.
 • Henkilötietoja keräävän lomakkeen kenttien tarkoitusta ei ole määritetty ohjelmallisesti.
 • Lomakkeen kenttien virheilmoituksia ei lueta automaattisesti ruudunlukijalle eikä niissä yksilöidä mistä kentästä virheilmoitus on annettu. Myös kirjautumissivun virheilmoituksen saavutettavuudessa on puutteita.
 • Puhelinnumero-kentässä numero vaaditaan tietyssä muodossa mutta sitä ei kerrota käyttäjälle etukäteen vaan vasta virheilmoituksella.
 • Paluupäivän valinnan suhde eri vaiheessa tehtävään muuttovalintaan ei tule ilme loogisessa kohdassa paluupäivän kohdalla.

Saavutettavuusselosteen laatiminen

Seloste on tehty 23.9.2020.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio. Seloste on koottu arvion pohjalta.

Teemme työtä saavutettavuuden parantamiseksi

Olemme sitoutuneet parantamaan verkkopalveluiden saavutettavuutta ja päivitämme tätä selostetta sitä mukaa, kun saamme saavutettavuuspuutteita korjattua.

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen? Ilmoita siitä meille ja pyrimme korjaamaan ongelman ensi tilassa!

Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla kirjaamo.um@formin.fi. Kerro palautteessasi mitä sivustoa palautteesi koskee.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto,
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö